David Pynchon mirant l'abisme...

Culte al cinema negre en la setena sessió del cicle itinerant ‘Cine DP’

Destarifat el dijous, 26 novembre, 2015 per Walden Regall

doa_cmesEl cicle itinerant Cine DP aposta per una pel·lícula de culte del cinema negre per a la seua setena sessió, D.O.A., del polonès Rudolph Maté, un film de 1950 amb una revolucionària estructura per a l’època i descrit pel crític de la BBC David Wood com “un dels arguments més aconseguits, innovadors i francament retorçats del gènere”.

Aquest clàssic del cinema de suspens narra la història d’un home que lluita per descobrir el perquè d’un destí ineludible que li portarà a un viatge violent i mortal.

La setena sessió d’aquest atípic cicle cinematogràfic, que aposta per la projecció de pel·lícules de domini públic (no subjectes a copyright) i que és a punt de celebrar el seu primer aniversari, tindrà lloc demà divendres a les 19.30 hores en l’Auditori Municipal de Benlloch, amb entrada lliure i gratuïta.

Però a més, i seguint l’estructura característica d’aquest projecte, els promotors del cicle han programat diverses activitats extra per completar el visionat de D.O.A., en versió original i subtitulada en valencià.

L’Auditori de Benlloch projectarà demà divendres a les 19.30 hores D.O.A. de Rudolf Maté, una de les joies del gènere ‘noir’

Per entrar en matèria, Satur Ferrando, un dels tres vèrtexs del triangle creatiu del DP, farà una petita introducció sobre el gènere i sobre D.O.A., i tot seguit es projectarà una promoció de la pel·lícula de creació pròpia.

“Advertim: que ningú s’alce de les cadires en veure els títols de crèdit perquè, com de costum, des de Cine DP hem anat un pas més enllà”, assenyalen els organitzadors, que guarden per al final de la sessió -“perquè el cinema és l’excusa”- una performance sorpresa “que donarà motiu i arguments per establir un col·loqui sobre el tema de la pel·lícula”. Per a aquesta setena sessió, que consolida la trajectòria d’un cicle que aposta per portar la cultura cinematogràfica des d’una òptica transgressora a les poblacions de l’interior de la província de Castelló, el DP ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Benlloch, que ha cedit l’Auditori, i amb el suport tècnic de Producciones Musicales The Luxe.

El DP es ‘cola’ a la programació de Cineculpable

Amb gairebé set sessions ja a les seues esquenes, que han recorregut des del gener passat diverses sales de les poblacions de la Plana Alta com Benlloch, la Vall d’Alba i La Pobla Tornesa, Cine DP segueix marcant-se reptes i ampliant ‘fronteres comarcals’ per difondre la seua filosofia de la lliure distribució de la cultura.

Un exemple d’això va poder veure’s diumenge passat en l’Espai Jove de Vila-real, on els promotors del DP van participar en la Trobada de Festivals i Mostres Audiovisuals A Castelló és fa cinema!, organitzada en el marc de la programació del Festival Internacional de Curtmetratges Cineculpable 2015, que conclou demà divendres amb la gala de lliurament de premis.

Una oportunitat per explicar les bases que sustenten al DP i els objectius que persegueixen les seues sessions i que Pasqual Manzanet, un dels seus impulsors, va resumir davant una vintena de representants d’altres cicles audiovisuals ‘made in’ Castelló en una frase: “Volem demostrar que a l’interior de la província hi ha talent creatiu i que existeixen un altre tipus d’inquietuds culturals més enllà del folklore amb el qual habitualment s’identifica tot el tema cultural a les zones rurals”.

Cine DP restaura en cada sessió l’essència del teleclub, “del visionat crític en grup de pel·lícules de domini públic” amb una premissa clara: afavorir l’accés lliure a la cultura cinematogràfica. Demà, amb D.O.A. tornarà a posar-ho en pràctica.

Destarifa o aporta la teua opinió.