David Pynchon mirant l'abisme...

Cine DP: Sessió fantasma

Destarifat el dilluns, 12 gener, 2015 per Walden Regall

Cine DPEl passat divendres 9 de gener va tenir lloc, en “la casa del metge” de la Pobla Tornesa, la primera edició del “Cine DP” (el significat de les sigles encara no està clar… Ens dividim entre el correcte i serios “Cine de Domini Públic” o entre l’encertat i reivindicatiu “Cine De Poble”), però que és el Cine DP?

“Cine DP” és una iniciativa (originària de Comunica+, empresa dedicada a la comunicació amb impacte social positiu) que busca la creació de sinergies culturals en la Plana alta. D’aquesta forma, amb l’excusa del cinema es pretén crear un moviment que aglutine inquietuds i interessos comuns per dinamitzar la comarca. Així doncs, sota la premissa de la cultura lliure, Cine DP analitza temàtiques d’interés recolzades amb la projecció de cinema de Domini Públic.

El DP és itinerant, per aquest motiu mensualment, alhora que canviarà la temàtica i la pel·lícula, també ho farà la localitat de la projecció (per tal d’afavorir i crear una mena de circuit cultural). Alhora, l’encarregat de coordinar, dirigir i plantejar la jornada també variarà cada jornada. D’aquesta forma l’estructura de les sessions es divideix en:

  • Presentació de la jornada
  • Posada en comú del tema a tractar
  • Projecció de la pel·lícula
  • Tertúlia oberta

Però tornant a l’edició de la setmana passada, podem dir que la convocatòria, amb unes 20 persones assistents -totes elles enganyades, com no podia ser d’altra forma per coneguts, familiars o amenaçats per professors amb mala fe però amb molt bona intenció (que no és altra que la d’inculcar al jovent les ganes de saber i l’experiència col·lectiva d’informació)- va ser tot un èxit. En aquest punt cal tenir clar que la sessió no va ser publicitada ni de forma tradicional ni digital degut a una peculiaritat que la converteix -de forma premeditada- en la Sessió fantasma. I és que, en un exercici de coherència sense igual, la primera pel·lícula del cicle no fou de Domini Públic, quedant així patent la vessant més iconoclasta i innovadora de la proposta. No obstant això, tot té una explicació raonable i coherent que no defuig de la idea primigènia ni de la filosofia de base: la cultura lliure i les alternatives en la distribució de continguts culturals.

D’aquesta forma, la temàtica de la jornada va girar al voltant del concepte dels “Drets d’autor: modalitats i limitacions de les llicències d’ús” (tant les propietàries com el Copyright, com les variants lliures: Domini públic i llicències obertes) i entre alguns dels exemples punters en allò que a lliure distribució de continguts culturals es refereix citarem els casos paradigmàtics de Paulo Coehlo (que va decidir piratejar-se a ell mateix), Radiohead (pioners en la distribució mixta de música en la xarxa – després de 3 setmanes en descàrrega directa (gratuïta o pagant “la voluntat” del seu disc “In rainbows” passaren a la venda física) i finalment introduirem la pel·lícula amb la qual inaugurarem el Cinema DP. I que tot i no ser una obra sota domini públic, les paraules del seu productor ens donen “certa llibertat moral” per tal de visionar-la i utilitzar-la com a exemple de les possibilitats que ofereix la lliure distribució de la cultura (cal tenir en compte que al parlar de cultura lliure no volem dir “gratis”, però açò forma part d’un altre debat).

“A qui corresponga: El meu nom es Eric D. Wilkinson i sóc el productor d’una cinta independent que es diu “Jerome Bixby’s The Man From Earth”
[…] La nostra puntuació en IMDB ha passat de ser la 11235 pel·lícula més popular a la 5a en només dues setmanes (també som el número 1 dels films independents i el número 1 al millor film de ciència-ficció en la mateixa IMDB). Com ha pogut passar açò? Dues paraules: Torrent / Webs per compartir arxius […]
[…]La major part del feedback que hem rebut de la gent que ha descarregat “The Man From Earth” ha estat abrumadorament positiu. A la gent li agrada la nostra pel·lícula i estan parlant d’ella, tot gràcies a la pirateria[…]
[…]El que heu aconseguit no és pot descriure d’altra forma que “increïble”. En el futur mai em tornaré a queixar per què es compateixen arxius. HE ACONSEGUIT SITUAR LA NOSTRA PETITA PEL·LÍCULA EN EL MAPA!!! Quan realitze la pròxima pel·lícula jo mateixa la penjaré en la xarxa[…]

Finalment, 87 minuts després, encetarem un enriquidor debat obert a tots els participants i que va ser la prèvia a la cloenda de la primera cita del Cine DP.

Per acabar no ens queda altra cosa que convidar-vos a què visiteu i feu un “m’agrada” a la fan-page del DP en www.facebook.com/cinedp, lloc on regularment anirem nodrint amb notícies i informació sobre les properes convocatòries (lloc, hora, pel·lícula, temàtica de la xarrada…). Així que, al tanto!, que qualsevol dia d’estos ens tens al costat de la teua casa per vore i xarrar del cinema de sempre però com mai abans l’has vist, escoltat i comentat.

Destarifa o aporta la teua opinió.