David Pynchon mirant l'abisme...

Cinc curts preseleccionats als Goya salten a la Secció Oficial de Cineculpable 2014

Destarifat el dijous, 13 novembre, 2014 per Walden Regall

culpable

El Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real ‘Cineculpable’ ha descobert avui un dels seus secrets millor guardats: els 37 curts seleccionats per a la Secció Oficial i Secció Provincial, que seran projectats a l’Auditori de Vila-real del 24 al 27 de novembre de 2014 en la 17ª edició del certamen. 37 obres entre les quals destaquen cinc preseleccionades als premis Goya 2015 i rostres coneguts en la petita i la gran pantalla com el d’Inma Cuesta o Leticia Dolera, que aterra de nou a Vila-real, aquesta vegada com a directora.

La Secció Oficial està integrada per 26 curtmetratges, nominats als premis al Millor Curt (3.000 euros) i Millor Direcció, Millor Actor i Millor Actriu, dotats amb 600 euros cadascun.

‘La màquina dels russos’, d’Octavio Guerra, és un dels curtmetratges de la Secció Oficial de ‘Cineculpable’ que han estat preseleccionats per als Goya en la categoria documental. A la llista de preseleccionats per l’Acadèmia a l’apartat de ficció que passaran abans pel festival vila-realenc se sumen altres quatre curtmetratges (dels 15 que integren aquesta categoria): ‘Absolutament Personal’, de Julián Merino; ‘Foley Artist’, de Toni Bestard; ‘Sense resposta’, del director Miguel Parra; i ‘Tot un futur junts’, sota el segell de Pablo Remón.

Per la Secció Oficial del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real passaran també rostres coneguts com el de la televisiva Inma Cuesta (‘Águila Roja’, ‘Amar en tiempos revueltos), nominada en 2011 i 2013 als Goya com a millor actriu protagonista per ‘La voz dormida’ i ‘3 bodas de más’, respectivament. Cuesta protagonitza ‘Moire’, un curtmetratge de Juancho Bañuelos i Estefanía Cortès amb la transsexualitat infantil com a teló de fons.

L’actriu Leticia Dolera (la sèrie ‘El barco’ o la pel·lícula ‘Kamikaze’ figuren entre els seus últims treballs) torna a ‘Cineculpable’, aquesta vegada com a directora. Després de rebre el premi a la millor interpretació femenina en l’edició de 2013 per ‘Hogar, hogar’, aquest any participa en la Secció Oficial amb ‘Habitants’, el seu tercer curtmetratge, protagonitzat per José Luis García Pérez, la cara visible de sèries com ‘El Rey’ o ‘Vive cantando’ i nominat a un Goya com a millor actor revelació en 2005 per ‘Cachorro’.

Onze obres competiran, per altra banda, en la Secció Provincial pel premi ‘Manuel Villarreal’, dotat amb 1.500 euros, i al que concorrien aquest any 21 realitzadors de la província de Castelló.

Els seleccionats són ‘El favor’ (Jordi Montañana y Josemi Novo); ‘Duocracia’ (Eduardo Velilla y Raúl Sánchez); ‘Caldo de gallina’ (Elena Escura), ‘Bye bye teens’ (Ana Beltrán); ‘Cómo dejé de ser humano’ (Cristian Font); ‘Valentina’ (Moisés Romera y Marisa Crespo); ‘El tren’ (Sergio Serrano); ‘Última sesión’ (Natxo Fuentes); ‘María, la de la caja de zapatos’ (Salva Isert); ‘Tontos’ (Sergi González) i ‘Calamares’ (Xavier Llop).

Sis projeccions a l’Off Provincial

L’organització ha fet públics també els sis curtmetratges que es projectaran a l’Off Provincial el dilluns 24 de novembre per la vesprada en l’Espai Jove de Vila-real: ‘Deseo’ (Eva Tabares); ‘Turno de noche’ (Carlos Medina); ‘Proyecto Aquiles’ (Avelino Font y Francisco Nebot); ‘Las horas de insomnio’ (Yasmín Afonzo); ‘Las condesas de Sándwich’ (Pilar Ramo) y ‘Amor de mente’ (Rubén Rodríguez).

El Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real, ‘Cineculpable 2014’, se celebrarà del 21 al 28 de novembre i ha rebut per a aquesta 17ª edició 395 obres a concurs, quasi 150 més que al 2013.

Destarifa o aporta la teua opinió.