David Pynchon mirant l'abisme...

‘Bikini’ arrasa en la gala de premis de Cineculpable 2014 i fa doblet de ‘manilles’ amb el Millor Curt i Millor Director

Destarifat el diumenge, 30 novembre, 2014 per Walden Regall

FOTO-GRUPO-PREMIADOS-2

El triomfador en la gala de lliurament de premis que va clausurar anit la XVII edició del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real ‘Cineculpable 2014’ té nom propi: ‘Bikini’. Aquesta comèdia de tints històrics que aborda el viatge en Vespa de l’alcalde de Benidorm al Palau del Pardo per demanar-li a Franco que intervinga i evite la seua excomunió per haver autoritzat l’ús del biquini en el municipi va fer doblet anit i es va alçar amb dues ‘manilles’ –la insígnia de ‘Cineculpable’- al Millor Curtmetratge 2014 (dotat amb 3.000 euros) i la Millor Direcció (600 euros), que va recaure en Óscar Bernàcer. 

 Amb aquestos dos guardons ‘Bikini’ engrosseix un palmarès en el qual figuren ja el Premi del Públic en el XXVI Festival de l’Alfàs del Pi 2014 i el Premi al Millor Guió i Millor Director Iberoamericà en el Shorts Shorts Mèxic 2014.

‘Bikini’ ha apropat a Vila-real, i al seu festival de cinema més internacional, a dos actors molt lligats a ‘Cineculpable’: els seus protagonistes, Carlos Areces –‘Culpable 2013’-, en el paper de Franco, i el vila-realenc Sergio Caballero, l’alcalde motero de Benidorm, que va ser l’encarregat de recollir anit el premi a la Millor Direcció en nom de Bernàcer. El productor d’aquesta obra, Jordi Llorta, va pujar a per les ‘manilles’ al Millor Curtmetratge en el transcurs d’una gala presentada pel còmic i monologuista Jesús Manzano i que va inaugurar l’actuació de Gris-Gris, la banda que ha posat música a aquesta edició del festival amb el seu tema ‘La tia Quica’.

El Premi ‘Manuel Villarreal’ al Millor Curt Provincial (1.500 euros) se’l va portar ‘Valentina’, una comèdia romàntica signada per Moisés Romera i Marisa Crespo –que van pujar anit a l’escenari de l’Auditori per portar-se les seues ‘manilles’- i protagonitzada per dos rostres coneguts en la petita pantalla, els d’Àlex Gadea (‘L’Alqueria Blanca’, ‘El secreto de Puente Viejo’) i Mariam Hernández (‘Cuestión de Sexo’, ‘Gran Reserva’).

La captivadora amistat de Nicolás i María, protagonistes del curtmetratge d’animació ‘Cuerdas’ (Goya 2014), va captivar i va convèncer als assistents al festival, que van hissar amb les seues votacions a aquesta obra de Pedro Solís fins al primer lloc d’una de les categories més especials del certamen: el Premi del Públic (900 euros). 

LUIS-BERMEJO-MEJOR-ACTOR-POR-TODO-UN-FUTURO-JUNTOS

Fabia Castro i Denisse Peña (present a la gala) van compartir el Premi a la Millor Interpretació Femenina per ‘Nena’, d’Alauda Ruiz de Azúa, dotat amb 600 euros, mentre que Luis Bermejo, que també va estar a l’Auditori, va obtenir el guardó a la Millor Interpretació Masculina (també 600 euros) per ‘Todo un futuro juntos’, un diàleg entre banquers sobre ‘escraches’, preferents i amor i pel qual Bermejo ja va ser premiat com a millor actor en el Festival de Cinema d’Alacant, en el Concurs de Curtmetratges Versión Española i en la Setmana de Cinema de Medina del Camp. 

‘Espés’, de Tànit Fernández i Isaac Rodríguez, va completar el palmarès de ‘Cineculpable 2014’ en aconseguir el Premi al Millor Curtmetragte en Valencià. Aquest curt documental, que retrata l’abisme de la despoblació que sofreix Espés, un poble del Pirineus aragonès amb quatre habitants, es va fer amb el premi a la Millor Direcció i Millor Guió en el Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya: Nova Autoria 2013. 

La gala de lliurament de premis, a més de guardons, va tenir música –la de Gris-Gris-; espectacle; convidats d’excepció –com l’actor Luis Fernández, ‘Culpable 2014’-; i més cinema en petit format, el que es va projectar de nou en la pantalla de l’Auditori a través dels curtmetratges gravats i editats pels estudiants que han participat aquest any en el Cinexpress. 

Una festa a la Sala Gossip de Vila-real, que va reunir a premiats i convidats, va tancar oficialment, passada la mitjanit, l’edició número 17 del Festival ‘Cineculpable’.

Destarifa o aporta la teua opinió.