David Pynchon mirant l'abisme...

Avui en “Cine-cittat”: Torrente, el brazo tonto de la ley

Destarifat el dijous, 28 novembre, 2013 per Mad Max

Després de tanta acció i drama ja tocava un poc de comèdia. Podria haver citat mil i un títols però sempre que necessite riure Torrente, el brazo tonto de la ley és una de les primeres pel·lis que em ve al cap. La primera d’una saga que ha esdevingut un màquina de fer diners en detriment de la qualitat del producte. No obstant esta primera que la inaugurava va ser un èxit de públic i taquilla. De la ma d’un Santiago Segura en estat de gràcia ens mostra la vida de José Luis Torrente, un ex poli fatxa, obes, alcoholic, maleducat… que busca de qualsevol manera “revitalitzar” la seua carrera al Cos. Així coneix a Rafi amb el que es veu involucrat en un oscur cas de tràfic de drogues.

Un guió simple però carregat de mala baba i un humor fi i molt molt negre, personatges que són pràcticament caricatures, una bona ambientació, gran fotografia, la música de Roque Baños, el tema principal de El Fary… tenia tots els ingredients per a triomfar i hui en dia segueix tan fresca com el primer dia. Cal dir també que Segura es rodejà d’actors de la talla de Manuel Manquiña, Tony Leblanc, un primerenc Javier Cámara, Chus Lampreave… Es nota que sabia el que volia i com aconseguir-ho. Com dic, no deixà res a l’atzar. Els cameos tampoc tenen desperdici: Javier Bardem, Jorge Sanz, Gabino Diego, Luis Cuenca, Espartaco Santoni, Cañita Brava, Poli Díaz…

No em cansaré mai de recomanar-la. Malgrat la mala fama del detectiu Torrente esta primera part és un autèntic exercici d’humor que si s’accepta en el context d’una pel·licula que és una gran sàtira és verdaderament desternillant.


Torrente: Con la experiencia que tengo, karate, chusishu… No vale pá ná: Una buena patá en los cojones…
Malaguita: A mí nadie puede darme una patada en los huevos. Desde una posición lateral y flexionada, cerrando la cintura y con un giro de cadera… Demostración. San sa san san sa san san.
Torrente: Este Malaguita es un poco fantasma.
Rafi: Que no, que no. Dele, dele.
Torrente: Que te voy a desgraciar, chavaal…
Malaguita: Que no puede, que estoy entrenao… Además, esta postura, con la concentración adecuada favorece que el ki introduzca los genitales y el escroto dentro del perineo, dando la consistencia de un tablón de madera.
Torrente: Vas a ver tú donde te pongo el escroto.
Toneti: ¡¡Bingo!!
Touch!! [patada en los huevos]

Torrente, el brazo tonto de la ley. Santiago Segura (1998)

  • 3 comentaris